Membrana vegetala
Unul dintre pionirii tehnologiei de co-extrudare este partenerul nostru Ruitenberg. Datorita cunostintelor vaste acumulate de acestia, la care are acces si echipa noastra, am hotarat sa promovam si sa implementam si in Romania aceasta tehnologie acum un deceniu.
Principiul tehnologiei este simplu: procesul de co-extrudare combina doua fluxuri de ingrediente pentru a forma un singur produs. Altfel spus, pe suprafata pastei se depune un strat foarte subtire de alginat (gel), care in contact cu solutia de clorura de calciu devine o membrana subtire. Calibrele in care se poate umple pe aceasta tehnologie pleaca de la 6mm si se pot duce pana la 60mm, dar peste 34-36 nu mai prezinta avantaje. Se preteaza pe produse fiert-afumate, crud-uscate si minim-aditivate.
Tehnologia presupune adaptarea a doua utilaje de umplere, de la diversi producatori, cu un ajutaj de co-extrudare. Desi investitia initiala poate fi mare, daca nu exista deja utilajele de generatie mai noua, noi consideram ca avantajele pe termen scurt si mediu sunt superioare.
- Productivitate crescutaDeoarece procesul de co-extrudare este unul complet automat, se vor elimina pauzele generate de completarea cu membrane naturale sau artificiale. Astfel, in functie de calibrul utilizat, productivitatea poate creste cu pana la 300%.
- Termen de valabilitate mai mareGelul de alginat are o incarcatura microbiana cu mult redusa fata de membranele naturale si chiar cele artificiale.
- Cost redusDozajul uzual, luand in calcul calibrele cele mai folosite, este de 4 – 5%. La un pret mediu de 20 de lei/kg, costul pe produsul finit este cu mult mai mic decat orice alta membrana de pe piata.
- Posibilitati diferite fata de membranele conventionaleDeoarece dozarea alginatului se face direct peste pasta, calibrele pe care se poate lucra eficient pleaca de la 6mm. Astfel se pot obtine produse complet diferite de orice obtinut pe membrane conventionale si pot asigura o gama a produselor de nisa.